Hoppa till sidans innehåll

Succé under våren för Kvänums Mountainbikecyklister!! Nu väljer klubben att satsa ännu mer på alla barn/ungdomar. I och med detta så låter man löpartävlingen Midnattsloppet vila...

03 JUN 2019 14:20
Ungdomsträningarna i Kvänums IF har hållit i gång uppe i Oltorp sedan mitten av 90-talet, då med ett 20 tal ungdomar. För något år sedan trodde vi att taket var nått när det toppade runt 55-60 ungdomar men nu 2019 är det närmare 70 barn och ungdomar
  • Uppdaterad: 03 JUN 2019 14:20

För något år sedan trodde vi att taket var nått när det toppade runt 55-60
ungdomar men nu 2019 är det närmare 70 barn och ungdomar mellan 6 och 16 år på varje onsdagsträning, helt fantastiskt, garanterat störst eller man ska nog säga flest i Sverige per capita, säger
träningsansvarige, tillika ordförande i Kvänums IF, Tommy Evaldsson.  

KIF Ungdomar
Ungdomsträningarna i Oltorp lockar upp emot ett 70-tal ungdomar varje onsdag från april till september...

 

>Följdfrågan blir då givetvis, hur kan detta komma sig, att lilla Kvänum med ca 1000 invånare kan ha så
otroligt stort intresse på Mountainbike?

-En stor del till detta är givetvis att vi hållit igång länge, snart 30 år! Men framför allt det engagemang som klubbens ledare visar, vi jobbar verkligen med inställningen om att "det finns plats för alla"! Vi försöker också vara tydliga i att tävlingarna är en viktig bit av själva cyklandet, inte så att alla 70 barn och ungdomar skall vara ute och tävla varje helg men mer än gärna 3 gånger under tävlingssäsongen. Vi poängterar ofta att tävlingarna är en del av utmaningen, kunna ta del av det vi försöker lära ut på våra träningar. En kul "sporre" vi har är att vi ihop med träningsfliten belönar de som varit på minst 3 tävlingar under året. Man kan helt enkelt erövra en pokal, Brons, Silver eller Guld beroende på antal träningar och tävlingar. Dessa pokaler blir en otroligt bra motivering för ungdomarna att försöka uppnå. Sedan är det väl så, tror och hoppas jag i alla fall, att engagemanget som finns hos ledarna tillsammans med den fantastiskt fina banan och skogsområdet vi har tillgång till här i Kvänum, Oltorp, ger ringar på vattnet. Det sprider sig i närområdet och många blir nyfikna på Mountainbike helt enkelt. Finns nog en hel del fler positiva saker att lyfta här men dessa tre är garanterat några av de viktigaste.

-Sen måste det ju verkligen nämnas att vi numera håller oss aktiva året runt. En känslig ålder är ju in i tonåren, 12-13 år, här har vi tidigare tydligt märkt hur intresset svalnat och många inte kommit åter när vi "bara" kört träningar från april till sista september. Sedan 3-4 år tillbaks i tiden har vi igång en grupp vi valt att döpa till Kvänums Grassrooters. Absolut ingen elitgrupp utan helt enkelt en uttalad grupp som vill köra tävlingarna som finns runt omkring oss. Dessa ungdomar är som sagt från 12 år och uppåt. Dom får hjälp med träningsprogram och ett tänkt upplägg om hur man kan utvecklas som ungdom. Detta gäng samlas redan i månadsskiftet november/december för ett upptaktsläger inför kommande säsong. Lägret är på Kinnekulle och vi kör en hel del fys utan cykel, går igenom vinterns träningsupplägg m.m. Innan denna satsning gjordes tappade vi upp emot 50% av tonåringarna, nu tappar vi inte ens 10% på ca 25 ungdomar som själva valt att ingå i denna grupp.


>Och nu då, så här in i juni månad. Hur har det sett ut på helgerna, är ungdomarna aktiva som ni i träningsgruppen vill, kommer dom med ut och tävlar?

-Ja jösses vilken grym Vår vi haft, inomhus på klubbens trainrar sedan slutet av november, Svenska Mästerskapen i Cykelcross i mitten av januari, träningsläger på Gran Canaria och sedan träningstävlingar i från mitten av mars, ett påskläger i Varberg i början av april och så tävlingar i princip varje helg efter påsken! Kvänum och våran fina klubbuss visar sig på alla Västgötacuper och från och med ifjol kör vi runt på hela Sverigecupen (SWE Cup), så det är hektiskt verkligen. Västgötacupen lockar ofta 30-40 Kvänums IF cyklister och när vi åker till SWE Cup så brukar det vara ca hälften av gänget på plats.


>Verkligen imponerande, ni arrangerar ju dessutom egna tävlingar som 1:a Majloppet och även löptävlingen Midnattsloppet, 30:års jubileum ifjol. Att ni hinner med och framför allt orkar!?

-Engagemanget är som sagt stort bland föräldrar och ledare. Just 1:a Majloppet är ju en av landets absolut största och populäraste MTB, Cross Country, tävlingar. I princip bara vissa långlopp som drar fler startande!! I år hade vi 550 cyklister till start, helt otroligt faktiskt, i lilla Kvänum! När det gäller löpartävlingen Midnattsloppet så har vi märkt från ledare och oss i styrelsen att engagemanget är långt i från lika högt. Över tid har det varit ett jättebra arrangemang och tillskott till klubbkassan men med ovan nämnt, hur ungdomssidan på cykel utvecklats, så har Midnattsloppet snarare blivit lite av en "belastning". Det har verkligen varit trögare och trögare att få ihop funktionärer men framför allt att det inte kommer det antal startande vi vill nå. Mest intressant är ju hur lågt deltagarantal det är bland ungdomarna. Alla klasser sammantaget, från 6 till 16 år drar lite drygt 50 löpare. Jämför det mot vårt 1:a Majlopp som lockar nästan 350(!!) barn och ungdomar. Och helt ärligt, många av de 50 ungdomarna som startar i Midnattsloppet är klubbens egna cykelungdomar!! Så det är inte svårt att förstå  åt vilket håll föräldrar och ledarengagemanget ligger. Midnattsloppet har funnits i exakt 30 år och var sak har sin tid. 2019 låter vi loppet vila så får vi se om intresset kommer åter...

Niklas och Erik
Här tackar Niklas Gustavsson (elit) Kvänums stora juniorlöfte Erik Zälle för ett härligt race på 1:a Majloppet. Eriks framfart i juniorklassen är imponerande, i slutet av maj var han t.o.m. i Tjeckien och testade sina krafter i Världscupen.

 

>Oj, ja det kanske inte kommer som blixt från klar himmel med tanke på all tid som cirkulerar
runt cyklingen. Kanske finns andra planer på arrangemang om det inte blir något Midnattslopp då?

-Haaahaa, ja det gäng som håller ihop det hela har mycket idéer så vem vet :-)
Men väldigt intressant är det vad som kommer att ske i den utveckling vi ser på
Grassrooters gänget. Jag nämnde tidigare att vi verkligen inte ser detta som en elitgrupp
utan snarare som en utvecklingsgrupp. Med en såpass stor grupp det ändock är, ca 25
pers, som varje träning, flera gånger i veckan, jagar varandra, ja då kommer det
snart börja märkas i resultatlistorna också. Men vi är verkligen noggranna med att
varje individ skall få utvecklas i sin takt, tonåren kan ju vara besvärliga och lite
"ojämna" på hur man växer till sig. 

Tommy fortsätter att berätta...
-För att stimulera denna grupp så gjorde klubben ifjol en dundersatsning på Ungdoms EM (Europa Mästerskapen), 13 cyklister och 3 ledare åkte ner i bussar till Pila, Italien och tävlade mot ca 500 andra Europeiska cyklister. Inte ens här handlar det om någon toppning eller fokusering på resultat utan de som är flitigast och vill mäta sina krafter, ges chansen att komma iväg på ett "riktigt äventyr". Blir en bonus och något att se fram emot i slutet av sommaren helt enkelt. Vi försöker också få ihop ledare och ekonomi för ytterligare någon, några tävlingar utanför Sveriges gränser som en stimulans om framtiden.

Kvänum på Ungdoms Em
Kvänums IF satsar på sina ungdomar, här är 2018:års gäng som representerade Kvänum och mätte sina krafter mot 500 likasinnade ungdomar på Ungdoms EM i Pila, Italien.


-Planer finns det verkligen men det vill till att sy ihop allt. Hur som helst så är våra onsdagsträningar med 70 barn/ungdomar på plats det viktigaste, det är här vi kan hjälpa till som allra bäst. Mountainbike är ju ändock en individuell uthållighetsidrott så de som vill ta steget vidare och satsa helhjärtat, ja de kan göra det när man kommer upp i gymnasienivå, juniorålder och t.o.m. senare ändå.


>Spännande. Verkligen intressant med ett Europa Mästerskap för ungdomar. Här är alltså inga uttagningar genom något förbund eller liknande?

-Nej, det är därför det är så intressant för oss att göra som vi gör. Vi är helt unika med att göra detta på klubbnivå, för att kunna deltaga på U-EM så måste man anmäla ungdomarna som ett staffetlag, 1 tjej och 2 killar. Alla deltagare som var på plats hade parat ihop lag, via cykelförbunden eller blandat mellan olika klubbar. I Kvänum har vi nu såpass bredd att vi kan få ihop 4-5 lag där alla "vill" ta utmaningen, bonusen att utvecklas än mer och se hur det ser ut på internationell nivå.


>Varit jättekul att fått ta del av din rapport Tommy. Då vill vi bara önska er fortsatt lycka
till med satsningarna och mountainbikecyklingen.

-Ja tack så mycket. Jag tar verkligen tillfället i akt och tackar er för frågorna
och framför allt ett STORT TACK till våra sponsorer, utan den hjälp vi får av
ER så är givetvis inte denna utveckling möjlig.


Vid anteckningarna Kvänums IF Styrelse och Tommy Evaldsson

Skribent: Styrelsen Kvänums IF
E-post: This is a mailto link

Sparbanken

image004.jpg

evalds

Benders

Bjertorp

skandiaelevator

Kvänums Energi

 Evalds Bil

Härlingtorp

Ica Sahlins

Jörgensen

Kvänums Plåtteknik

Kvänums Kök

Kvänums Järn

Lumber & Karle

 Rotage

Sahlins

Snyggt och Rent

 Swegon

Tornum

YIT

åkerstedts

Postadress:
Kvänums IF - Cykel
Kvänums IF löp & cykel, Evalds Bil AB / Evalds MTB
53591 Kvänum

Kontakt:
Tel: 051292835
Fax: 051292732
E-post: This is a mailto link

Se all info