Hoppa till sidans innehåll

Vinterträning för klubbens ungdomar

18 JAN 2016 21:14
Klubbens ungdomar håller igång även under vintern...
  • Skapad: 18 JAN 2016 21:14

Ungdomsansvariga, Per Korpås och Tommy Evaldsson har flera vintrar spånat om att ungdomsgänget behöver stimuleras även vintertid för att inte hamna på "sofflocket" och tappa sug inför vår- och sommarens träningar och tävlingar.

- I år kände vi att tiden var kommen, Tacx som är maskinerna vi tränar på har kommit med en helt ny maskin (NEO reds. anm.) som är så himla enkel att komma igång på. Det viktigaste för att ungdomarna ska kunna köra är att få till cyklarna. Klubben har i flera år kört seriösa vinterträningar för seniorerna. Då står det stationärt 8 cyklar uppställda men dessa träningscyklar lämpar sig från 160-190 cm och det är inte många ungdomar som ryms i det spannet! Till 2016 har Tacx alltså kommit med en ny maskin som gör att vi snabbt kan byta cyklar till ramar i lämplig storlek säger Tommy. 

 

Kvänums IF har valt att satsa på trainrar och inte testcyklar som så många andra cykelklubbar gör, varför?

 

- Trainerna med de moderna programvarorna som finns till, gör träningen otroligt mycket mer realistisk. Här sitter vi/ungdomarna på i princip samma cyklar som används när säsongen är här. Man är bekant och känner igen sig med växelreglage och sittställning. Visst handlar det fortfarande om att man ska bli trött, alltså oavsett trainer eller testcykel, men att då kunna ha lite roligt och bli stimulerad av att jaga polaren på en skärm likt alla bilspel, MC spel m.m. som finns till Xbox, Playstation osv. gör att ungdomarna känner igen sig. Jag menar, titta på skärmen och se att du är 5 sekunder snabbare än kompisen eller vara den som jagar polaren gör det enklare och roligare att bli trött än att titta på en testmaskins reglage/motstånd som någon drar åt hårdare för att det ska kännas i ben och musklerna gör det mest bara jobbigt när man är 10-14 år fyller Tommy på med.

 

Och visst har det blivit en mindre succé. Av de 60 ungdomarna klubben haft i träning under sommar halvåret har inte mindre än ett 15-tal ungdomar visat intresse och varit med i princip varje helg sedan i november. Lite uppehåll över jul och nyår givetvis. Varje enhet kostar klubben en slant, sammantaget med trainer, programvara, dator och cyklar så landar det på drygt 20 000 per enhet så det är en rejäl kostnad klubben drar runt då det är hela 8 maskiner som finns disponibla.

 

Men det har det varit värt fortsätter Tommy.
- I flera år har vi byggt upp en väl fungerande seniorverksamhet för just vinterhalvåret. Från oktober till mars är vi ett 40-tal cyklister som kör en serie av etapper (Pro Tour de Evalds) vilket bygger ett otroligt "go" i klubben. Samma goa känsla har vi på sommarhalvåret med vårt stora härliga ungdomsgäng och utifrån dessa erfarenheter har jag och Per (Korpås) känt att kan vi få till en fungerande verksamhet även för våra ungdomar vintertid så kommer garanterat klubben kunna fostra mer cyklister, dessutom kommer vi självklart se Kvänums IF högre upp i resultatlistorna som ett led av detta och det stimulerar givetvis oss alla som håller på avslutar Tommy.

 

Ska bli spännande att följa utvecklingen på denna och Kvänums IF´s fortsatta satsning på ungdomsträning.

 

12596722_1263528860340230_1736471141_o

Edward, Tage, Axel, Edvin, Theo, Colin, Elsa, Tilde, Hugo, Max, Emil kämpar tillsammans och mot varandra för att hålla farten uppe...

12557058_1263528973673552_824573941_o

Edvin, Theo och Colin har full koncentration på sina skärmar för att nå mållinjen först...

Skribent: Cykelstyret
E-post: This is a mailto link

Sparbanken

image004.jpg

evalds

Benders

Bjertorp

skandiaelevator

Kvänums Energi

 Evalds Bil

Härlingtorp

Ica Sahlins

Jörgensen

Kvänums Plåtteknik

Kvänums Kök

Kvänums Järn

Lumber & Karle

 Rotage

Sahlins

Snyggt och Rent

 Swegon

Tornum

YIT

åkerstedts

Postadress:
Kvänums IF - Cykel
Kvänums IF löp & cykel, Evalds Bil AB / Evalds MTB
53591 Kvänum

Kontakt:
Tel: 051292835
Fax: 051292732
E-post: This is a mailto link

Se all info